Bemutatkozik az óvodapszichológus

Kedves Látogató!                   

                                                                                                                                

Orbán Erika vagyok, Bicske város óvodáinak óvodapszichológusa.

Tanulmányaimat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán végeztem.

Óvodapszichológusként feladatom a gyerekek óvodai életének támogatása.

Néhány gyermek az óvodai életében aggodalomra okot adó jelzéseket küld, pl. támadóan nyilvánul meg gyerekekkel, felnőttekkel szemben, vagy szorongó, visszahúzódó, túlzottan félénk, stb: jelzésnek nevezem, hisz ezek a furcsaságok a legtöbb esetben üzenetek, amik arról tudósítanak, hogy a gyerek bajban van, érzelmileg hiányt vagy sérülést szenvedett, belső egyensúlya, bizalma megingott.

Ilyen helyzetekben segíthetek a szülőkkel, óvodapedagógusokkal karöltve megkeresni, hogy a gyermek mely szükségletei nem elégültek ki, mi történt körülötte, vele, benne, mi az oka a szóban forgó jelenségnek.

Ennek megfelelően munkám egyik fontos része a szülőkkel folytatott konzultáció. A szülők megkereshetnek, ha valami aggasztja őket a gyermek viselkedésében.

Többek között: beilleszkedési, beszokási nehézségek, szorongás, otthoni vagy óvodai magatartási nehézségek. Akkor is számíthatnak a segítségemre, ha valami olyan esemény következik be a gyermek életében, ami változásokat okozhat a későbbiekben, ilyenkor preventív jellegű a megbeszélés, vagy ha már bekövetkezett a változás, körüljárhatjuk a témát alaposabban. Ilyen esemény lehet a szülők válása, közeli hozzátartozó halála, költözés, kistestvér születése, stb.

Munkám másik fontos része az óvodapedagógusokkal való folyamatos konzultáció, és a gyermek csoportban történő megfigyelése.

A gyermekkel való egyéni vagy kiscsoportos foglalkozást szülői kérés, óvodapedagógusi javaslat alapján kezdem el, a szülők írásos beleegyezése után, melyet lehetőség szerint megelőz egy vagy több, maximum 45 perces konzultáció a szülővel ill. gondviselővel.

Munkám főleg preventív jellegű, óvodai intézmény keretein belül terápiás munka nem folytatható.

Időpontot a következő módon kérhetnek tőlem:

  • Pszichológiai szolgáltatást igénylő lap kitöltésével, amit az óvodapedagógusoktól kérhetnek – amint ezt kézhez kaptam, mihamarabb felveszem a szülővel ill. gondviselővel a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából.
  • e-mailen, címem: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. A probléma részletezése nem szükséges, a kapcsolatfelvételéhez szükséges információkat tartalmazza az e-mail: pontos név, óvoda és csoport, ahová a gyerek jár, telefonszám, és az időpont megjelölése, amikor hívhatom.

Kérdéseikkel forduljanak hozzám bizalommal.

Oldalainkat 23 vendég és 0 tag böngészi